familieopstelling almelo

Familieopstelling Almelo

Blijf jij tegen dezelfde patronen aanlopen? Lukt het je niet om deze te doorbreken, wat je ook probeert? Mogelijk is er een blokkade aanwezig, iets wat je belemmerd zonder dat je hier zelf de vinger op kunt leggen. Een familieopstelling kan je helpen om deze belemmeringen zichtbaar te maken.

Door een familieopstelling te volgen in Almelo krijg je inzicht in wat jouw patronen in stand houdt. Deze opstelling gaat uit van jouw vraag, je familie is hier niet bij aanwezig. Lees snel verder om er achter te komen wat een familieopstelling precies is en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is een familie opstelling?

Een familieopstelling maakt wat normaal onzichtbaar is zichtbaar. Zo krijg je door een familieopstelling te volgen in Almelo inzicht in je (onbewuste) patronen, belemmeringen en overtuigingen, wat je vervolgens helpt bij het begrijpen van jouw proces. Door de jaren heen heb je geleerd om vanuit ratio te handelen. Jouw acties komen voort vanuit je verstand en je hoofd. Vrijwel altijd is dit terug te leiden naar je familiesysteem of je gezin van herkomst.

Onbewust hebben je opvoeding, de relatie met je ouders, trauma’s of familiegeheimen die zich hebben voorgedaan in je jeugd of verdere leven invloed op de belemmeringen die je nu ervaart. Dit onbewuste maakt dat je het lastig vindt om te gaan staan voor wie je echt bent. Tijdens een familieopstelling gaat Diana met jou aan de slag om deze belemmerende patronen inzichtelijk te maken.

Voor welke vraagstukken zijn familie opstellingen interessant

Jij brengt jouw eigen vraagstuk mee en daar gaan we mee aan de slag. Er zijn tal van situaties waarin een familieopstelling helderheid kan verschaffen.

  • Je hebt moeite om jouw plek in te nemen.
  • Een gebeurtenis die in je familie heeft plaatsgevonden, werkt door in jou.
  • Je voelt je verantwoordelijk voor anderen.
  • Er heerst boosheid, neerslachtigheid of verdriet in je familie.
  • Je mist verbinding met mensen om je heen.
  • Je loopt steeds tegen dezelfde patronen, thema’s en valkuilen aan in je leven.
  • Je kiest nog niet voor jezelf en volgt je gevoel nog niet.

Opstelling met representanten: wat is het?

Bij een familieopstelling met representanten zijn er meerdere mensen aanwezig. Je stelt jouw hulpvraag aan de begeleider en samen kijken jullie naar jouw familiesysteem en jouw vraag. De begeleider zal je vragen om iemand van de andere aanwezigen uit te kiezen als representant wanneer de hulpvraag helder is. Deze persoon kan een familielid representeren, maar ook een verlangen of een woord.

Jij brengt de representant naar een plek in de ruimte goed voelt. Het kan zijn dat er één representant wordt gekozen om de opstelling mee te doen, of dat er meerdere zijn of op een later moment meer representanten bijkomen. Jijzelf kan zowel in de opstelling staan als erbuiten. Dit doe je volledig op gevoel.

Tafel opstelling met poppetjes

Een tafel opstelling met poppetjes biedt de mogelijkheid om een opstelling te doen zonder levende representanten. Bij deze manier van systemisch werken wordt het systeem letterlijk op tafel gelegd. Dit kan heel verhelderend werken.

Werkwijze familieopstelling

De eerste stap is het maken van een genogram, waarbij we alle belangrijke informatie over je familie in een soort van stamboom zetten om overzicht te creëren. Deel bijvoorbeeld informatie over wat voor personen het zijn of waren, wat ze hebben meegemaakt, of er familiegeheimen zijn waar je van weet, of er doodgeboren kinderen zijn enzovoort.

Het is mooi als je veel informatie hebt, maar niet noodzakelijk. Wanneer het genogram helder is gaan we aan de slag met de familieopstelling met representanten of een tafelopstelling met (houten)figuren.

Over Diana

Diana (1984) is doortastend in haar vraagstellingen en legt snel de vinger op de zere plek. Dit doet ze op een evenwichtige, kalme en zorgzame wijze. Van oorsprong is Diana hbo-verpleegkundige. In een ander vakgebied heeft ze tien jaar lang mensen gecoacht en opgeleid. Haar motto: Het leven is goed wanneer je jezelf kunt zijn!

Zit jij vast in je hoofd en wil jij de weg naar je gevoel weer terugvinden? Neem contact op om een afspraak te maken of je vragen te stellen.

Direct contact

Reactie plaatsen