Familie opstellingen

Zowel individueel als met representanten.

Je blijft tegen dezelfde vragen of patronen aanlopen. Wat je ook probeert, het lukt je niet om deze te doorbreken. Het kan zijn dat er iets is wat je belemmerd, zonder dat je zelf weet wat dit precies is.  

Familieopstellingen kan hierin een mooie manier zijn om zichtbaarheid te geven aan deze belemmeringen. Zowel in individuele sessies als in groepsopstellingen. Een opstelling gaat uit van jouw vraag, hierbij is geen familie van jou aanwezig.   

 

Wanneer je nog nooit van familie opstellingen hebt gehoord lees dan onderstaande informatie eerst rustig door. Hier wordt uitgelegd wat een familiesysteem precies is, wat voor invloed trauma kan hebben, hoe een opstelling precies werkt en wat de tarieven zijn.

Er is geprobeerd om zo min mogelijk moeilijke termen te gebruiken om je een zo duidelijk mogelijk beeld te geven. Mocht je vragen hebben mail dan gerust!

Ondanks dat het mij een goede aanvulling in mijn proces leek was ik toch wat sceptisch over familieopstellingen. Zou het mij wel helpen om oude patronen te ontdekken en ontrafelen? Zou ik wel meer bij mijn gevoel kunnen komen? Zeker nu er met poppetjes werd gewerkt i.p.v. echt mensen. Maar gaandeweg de sessie werd mij duidelijk wat mijn plek in het gezin was. En wie (te) dichtbij stond of (te) ver weg. Waardoor ik mezelf niet kon zijn en werd belemmerd.

Ik merk nu dat ik me veel zekerder voel over wie ik ben. Ik slaap sindsdien ook véél sneller in. Mensen om mij heen lijken anders op mij te reageren, in positieve zin. Dus het heeft mij zeker wat opgeleverd! En daar ben ik erg blij mee.

Saskia - 46 jaar

Wat is een familie systeem?

Iedereen heeft een gezin van herkomst en behoort daarmee tot het systeem van zijn familie. Ook wanneer je (één van) je biologische ouders nooit gekend hebt of geen rol in je leven heeft gespeeld. Een systeem kun je zien als iets met een bepaalde samenhang. Mensen die samen een groep vormen. Zoals bijvoorbeeld een schoolklas, zij vormen een systeem. Ook een organisatie, een sportclub of een land vormt een systeem. 

Elk systeem ziet er anders uit en in elke systeem gaat het er anders aan toe. Denk maar aan je buren, bij hen gaat het er vast op een andere manier aan toe dan bij jou zelf thuis. 

In elk systeem heeft iedereen zijn eigen plek. En een systeem loopt alleen wanneer iedereen ook daadwerkelijk op zijn eigen plek staat. Laten we het voorbeeld nemen van een supermarkt. Wanneer afdeling inkoop bestelt, de chauffeur de ladingen brengt, de vulploeg de vakken vult en de caissière de kassa bedient verloopt het hele proces van de supermarkt uitstekend. De klant kan zijn boodschappen vinden, pakken en afrekenen. Wanneer er op één van de plekken iemand afwezig is, er niet staat en zijn eigen rol niet vervult, zal het systeem niet meer goed functioneren. Dit niet meer goed functioneren heeft invloed op de klant, het is voor hem onmogelijk om met (de juiste) boodschappen thuis te komen. 

Zo werkt dit systemisch gezien ook in jouw familie. Iedereen uit jouw familie moet op de juiste plaats staan in jullie familiesysteem. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand niet op haar plek staat. Wanneer je niet op jouw juiste plek staat kan dit problemen geven in jouw leven. Je kunt je bijvoorbeeld over verantwoordelijk voelen in je leven, relaties lopen niet lekker of je voelt je snel schuldig.

Het kan ook zijn dat er iemand, van een generatie boven jou, uit de familie is gezet of wordt verzwegen. Denk maar aan doodgeboren kinderen of miskramen. Buitengesloten noemen we dit. Hij of zij doet niet meer mee. Wat je dan systemisch ziet gebeuren is dat iemand uit de generatie daaronder problemen in zijn/haar leven ervaart die lastig op te lossen zijn. Degene is verstrikt met de persoon die er niet bij mag horen. Dit gaat volledig onbewust zonder dat je dit door hebt.  Wat voor gruwelijks iemand ook gedaan heeft, het is iemand die bij jouw familiesysteem hoort. Je hoeft niet van diegene te houden maar hij/zij is er wel én hoort een plek te krijgen in jouw systeem om het systeem kloppend te maken. 

Systemisch gezien is het zo dat wanneer iets niet wordt opgelost of onverwerkt blijft, dit in de volgende generatie terug komt. Er kunnen herhalende patronen zijn in je familie die opvallen, bijvoorbeeld alcoholisme, wat van generatie op generatie doorgeven kan worden. Daarom is het zinvol om systemisch naar je familie te gaan kijken. Te onderzoeken of jij wel echt op de juiste plaats staat en welke trauma’s  en herhalende patronen er in jouw familiesysteem zijn. 

Lees hieronder meer over trauma’s:

Trauma’s 

In ieders leven vinden nare ervaringen plaats die impact hebben, ook wel trauma’s genoemd. Hierbij kun je denken aan een trauma waarbij iemand de dood in de ogen heeft gekeken zoals bijvoorbeeld een heftig auto ongeluk,  het meemaken van een bombardement tijdens de tweede wereldoorlog als een trauma tijdens de bevalling, dat de moeder op het nippertje de bevalling overleefd. 

Ook maken we trauma’s mee waarbij we dierbaren verliezen, waar (seksueel) misbruik is, we een ernstige ziekte krijgen, een baan verliezen of waar we niet gezien worden voor wie we zijn. 

Al deze trauma’s worden opgeslagen in ons brein. Als gevolg van deze trauma’s zal jij je op een bepaalde manier gaan voelen en gedragen, aangestuurd vanuit jouw overlevingsdeel vanuit je psyche. Je wordt bijvoorbeeld enorm perfectionistisch, een workaholic, hebt last van verslavingen of bent overal de clown. De trauma’s zijn gebeurd en zullen nooit weg gaan, ze zijn er nu eenmaal. Waar je wel aan kunt werken is om meer te gaan leven vanuit het gezonde deel vanuit je psyche in plaats vanuit jouw overlevingsdeel. 

Met behulp van familieopstellingen kun je meer duidelijkheid en inzichten krijgen in jouw strategieën en overlevingsmechanismen. Waardoor het gezonde deel in jou kan gaan groeien. Op deze manier neem je jouw leven aan zoals het is en kun je een leven gaan leven dat echt bij jou past.

Hoe werken familieopstellingen?

Individueel

Wanneer je voor een individueel familieopstelling consult komt neem ik alle tijd voor je. Gezien elke (hulp)vraag weer anders is ziet elk consult er anders uit. 

Meestal maken we in het eerste consult een genogram van jouw familie. Dit is een soort van stamboom waarbij we bijzonderheden noteren bij de familieleden. Dit kunnen trauma’s en bijzonderheden over deze personen zijn. We kijken naar overeenkomsten met jouw leven en hulpvraag. 

Afhankelijk van je hulpvraag werken we tijdens een individueel consult met figuren/poppetjes of andere materialen die jouw familieleden, of hetgeen je opstelt representeren. Dit betekent dat ze staan voor hetgeen jij wilt opstellen, ze vertegenwoordigen deze.

Een opstelling als deze geeft vaak al veel inzicht in jouw situatie. 

Het eerste consult duurt ongeveer 2 uur. Afhankelijk van jouw hulpvraag en wensen kunnen vervolgconsult tussen de 1 a 2 uur duren.  

 

Met representanten

 Wanneer je deelneemt aan een opstellingsdag, -middag of -avond zijn er meer mensen aanwezig. Er zijn mogelijkheden om zelf iets op te stellen of om mee te doen als representant. 

Wanneer je een (hulp)vraag hebt stel je deze aan de begeleider. Samen met de begeleider wordt er gekeken naar jouw familiesysteem en jouw vraag. 

Wanneer jouw hulpvraag helder is zal de begeleider je vragen om iemand van de aanwezigen uit te kiezen als representant. Deze persoon representeert een verlangen, een familielid of een woord.

De representant wordt uitgenodigd door de vraagsteller en deze brengt de representant naar een plek in de ruimte die voor hem goed voelt. Het kan zijn dat er één representant is, dat er meerdere zijn of dat er later in de opstelling meerdere bij komen. De vraagsteller kan zowel in de opstelling staan als erbuiten.Wat er vervolgens gebeurt is altijd verschillend.

Er is geen vaste tijd voor hoelang een opstelling duurt of hoeveel representanten er in een opstelling staan. Daarom werken we met een maximum aantal vraagstellers per dag, middag of avond en zijn er altijd 2 gediplomeerde begeleiders aanwezig.

Wegen de covid-19 maatregelen zijn er op dit moment geen familieopstellingen met representanten. Wel kun je kiezen voor een individueel consult met een opstelling met figuren / houten poppetjes.